Ten step you can manage

0.0 Inicijalizacija projekta

Osvrt (0.0.P1)

TenStep proces upravljanja projektima (TenStep proces ili TenStep) opisuje kako proaktivno planirati i upravljati projektima. Kako god, ovo pretpostavlja da postoji projekt sa kojim se počinje. Svaka organizacija ima postavljene procese za identifikaciju i autorizaciju projekta. Ovaj proces općenito ima slijedeće karakteristike.

 • Način identifikacije svih mogućih projekata koji mogu biti započeti
 • Proces usmjeren prema smanjenju svih mogućih projekata na manji broj projekata koji imaju najveću vrijednost i najbolje su usklađeni sa svrhom i strategijom.
 • Načine dokumentiranja troškova i dobiti kako bi projekt mogao biti uspoređen sa drugim projektima. Ovaj dokument se općenito zove Poslovna studija
 • Identifikacija minimalnog seta informacija visoke razine potrebnih za dobivanje odobrenja projekta.

Proces opisan iznad koristi se za dobivanje preliminarnog odobrenja za projekt.
Kako god, može postojati vremenski odmak između vremena kada je projekt bio inicijalno odobren i vremena kada projekt stvarno započne. Zbog toga, kada je projekt spreman za početak, postoje brojne stavke koje moraju biti potvrđene kako bi se osiguralo da je projekt spreman za početak.

Inicijalizacija za mali projekt (0.0.P2)

Ovaj proces inicijalizacije nije potreban za male projekte.

Inicijalizacija za srednje projekte (0.0.P3)

Ovaj proces inicijalizacije je opcija za srednje projekte. Ako projekt teži prema velikoj veličini, vi možete izvršiti proces inicijalizacije za velike projekte. U drugom slučaju proces može biti preskočen.

Inicijalizacija za velike projekte (0.0.P4)

Srednji i veliki projekti su dovoljno veliki da zahtijevaju formalni proces inicijalizacije prije nego projekt započne. Ovaj proces može biti vrlo brz ili može uzeti neko vrijeme za dovršenje ovisno o tome koliko su sponzor i organizacija spremni za nastavak. Zahtijevani posao u ovom trenutku uključuje slijedeće.

 • Potvrđivanje da je Poslovna studija i dalje opravdana
  Moguće je da su se poslovni uvjeti promijenili od kada je projekt dobio preliminarno odobrenje. Vrijednost projekta i Poslovna studija bi trebali biti potvrđeni kako bi bili sigurni da se ništa nije promijenilo. Samo zato što je projekt dobio preliminarno odobrenje ne znači da je automatski stekao pravo za izvršenje.
 • Identifikacija formalnog sponzora
  Inicijalni sponzor je vjerojatno osoba koja je pomogla u razvoju Poslovne studije i to je osoba koja je zatražila novac za projekt. Sada kada je projekt spreman za nastavak, sponzor bi trebao biti potvrđen. Moguće je da se je promijenio menadžment tim i da treba biti identificiran novi sponzor. Također je moguće da je originalni sponzor na previsokoj razini da bi izvodio ulogu aktivnog sponzora potrebnu za projekt. U ovom slučaju, originalni sponzor će preuzeti ulogu izvršnog sponzora i delegirati detalje taktičnom projektnom sponzoru.
 • Pridruživanje voditelja projekta
  Voditelj projekta je osoba koja vodi projekt u detaljniji proces planiranja i zatim upravlja projektom ostatkom puta. Voditelj projekta treba biti pridružen u ovoj točci.
 • Identifikacija  interesnih sudionika
  Kada je projekt inicijaliziran važno je početi razumjeti i upravljati različitim interesnim sudionicima. Više informacija možete pročitati na 0.0.1 Identifikacija interesnih sudionika.

Prolazak projekta kroz proces inicijalizacije nije garancija da će projekt biti izvršen. Odobrenje u ovom trenutku je jednostavno povlačenje projekta u proces definiranja posla i gradnje detaljnijega rasporeda i proračuna. Povelja projekta i dalje treba biti odobrena kako bi stvarno izvršenje projekta moglo započeti. 

Nivas info@nivas.hr
Nivas.hr | Uploading 24/7
Interactive Design & Development
Ladislava Štritofa 1
Zagreb 10000 Croatia
Work 385-(0)1 | 2320-541