Ten step you can manage

10.0 Upravljanje nabavom

Osvrt (10.0.P1)

Nabava se odnosi na aspekte upravljanja projektom povezane sa pribavljanjem dobara i usluga od strane vanjskih poduzeća. To se posebno odnosi na isporučitelje i dobavljače. Ona se ne odnosi na druge interne organizacije unutar vašeg poduzeća. To je područje koje voditelj projekta definitivno treba razumjeti do određene razine i to je područje za koje će voditelj projekta dati ulazne podatke. Kako god, u mnogim možda i u većini poduzeća nabava je područje koje voditelj projekta ne posjeduje. Voditelj projekta obično nema nadležnost da intervenira u ugovore u ime i za račun poduzeća i od njega obično nije zatraženo da administrira ugovore jednom kada su oni na snazi.

Ako vi nabavljate dobra ili usluge na vašem projektu, vi biste trebali definirati strategije i planove nabave na projektu. U nekim slučajevima, vi ćete jednostavno slijediti ugovore i planove nabave koji su već uspostavljeni od strane vašeg poduzeća ili vaše organizacije. Na primjer, vi možete naručiti hardware od poduzeća koristeći standardni ugovor poduzeća. Vi možete pridobiti ugovaratelje koristeći popis preferiranih isporučitelja poduzeća koji su pod važećim općim sporazumima ugovaratelja. U nekim slučajevima, vi ćete trebati raditi sa vašim odjelom nabave kako bi uspostavili vaše vlastite planove upravljanja isporučiteljima na razini projekta.

Većina projektnih timova smatra procese identifikacije i odabira isporučitelja dijelom stvarnog izvršenja projekta. Drugim riječima, oni su napravljeni u inicijalnoj fazi analize nakon što je započelo izvršenje projekta. Kako god, mogu postojati trenuci kada trebate izvesti ove aktivnosti kao dio vašeg procesa unaprijed definiranja projekta. Ako trebate izvesti ovaj posao sada, pogledajte 10.1.P2 Plan nabave za osvrt na proces identifikacije i odabira isporučitelja.

Nivas info@nivas.hr
Nivas.hr | Uploading 24/7
Interactive Design & Development
Ladislava Štritofa 1
Zagreb 10000 Croatia
Work 385-(0)1 | 2320-541